Avui dia, molts són els pares que es troben amb el dilema de cada estiu: és convenient que els meus fills facin els deures durant les vacances?
Sempre hi ha opinions diverses, totes amb fonaments, i no sabem si estem fent el correcte, tant si decidim si, com si decidim no.

Amb quina de les següents afirmacions et sents més identificat?

  • Els nens tenen el mateix dret a descansar que els professors i els pares. Tenen dret a estar tranquils a la platja o a la muntanya, a un estiu sense obligacions.
  • Si a l’estiu seguim menjant cada dia, per què no fer també cada dia un exercici intel·lectual?
  • Deures a l’estiu: si, de forma acordada al nivell educatiu i amb el consens més gran possible entre pares, professors i centre escolar.

Molts professionals coincidim en què, en casos de nens que van fluixos en alguna matèria o amb assignatures pendents pel curs que ve, estudiar és imprescindible. Però, inclús en aquest cas, és convenient que gaudeixin d’uns dies de total relax després d’acabar les classes, per desconnectar i recarregar piles.
I, en cas dels nens que han portat bé el curs? Considero que les famílies han de trobar la manera de mantenir l’intel·lecte inquiet, ja sigui llegint llibres, fent activitats culturals, fent esport i diferents activitats de lleure. És diferent que seure davant d’un llibre i posar-se a fer matemàtiques, naturals o socials.

Com tothom, els nens, hagin aprovat o no, es mereixen uns dies de llibertat total.
Els experts asseguren que si l’estudiant ho ha fet malament durant el curs escolar, ha de tenir com a mínim sis dies de descans cognitiu. En canvi, els que ho han superat amb èxit es poden permetre fins a dues setmanes inactius.
A partir dels 15 dies s’ha de recuperar la rutina, ja que sinó, arribar al setembre és un canvi molt fort i correm el risc que es quedin enrere.

Però, concretem una mica més. De quins deures o tasques escolars estem parlant?
Considero que és important (si decidim fer deures) que les tasques no siguin sistemàtiques o repetitives. Si un alumne suspèn, no serveix de gaire posar-li sumes i restes. La família s’ha d’esforçar en què les activitats siguin lúdiques, per crear uns hàbits, de cara al curs que ve.

El meu consell: mantenir l’activitat intel·lectual i física. Més enllà de si es creu que els coneixements s’obliden o es mantenen, pel fet de mantenir/adquirir l’hàbit de dedicar una estona al dia a cuidar de la pròpia ment. Si s’acostumen a dedicar 30 minuts al dia a fer alguna activitat Intel·lectual, no se’ls farà difícil treballar cada dia després de l’escola i habituar-se a treballar amb antelació. A més, l’estiu és un bon moment per treballar i potenciar els punts més febles. Vols saber per què? Consulta l’article del blog que parla sobre els avantatges d’estudiar a l’estiu!
Aprende a estudiar realitzem sessions personalitzades a l’estiu, amb materials innovadors sobre els que treballar de forma creativa per treballar molts aspectes intel·lectuals, no només lectura i comprensió.
Si vols més informació sobre quins deures estan més indicats pels punts a potenciar dels teus fills, no dubtis en consultar-me!