En pocs dies els nens tornaran a l’escola i es retrobaran amb els seus companys, nous professors, noves classes, etc. Molts d’ells, ni tan sols, aconseguiran dormir la nit anterior pels nervis de la tornada.

També per a ells els suposa un síndrome postvacacional. Es tracta d’una etapa transitòria que acostuma a durar una setmana, en la que els nostres fills poden presentar diversos trastorns psíquics provocats per l’estrès com el cansament, apatia, tristesa, ansietat, falta d’atenció… Els convé doncs un acompanyament per adaptar-se gradualment al canvi, tan físicament com mentalment.

A continuació uns consells per fer més fàcil aquesta transició:

Adaptar-se de forma progressiva a l’horari escolar una o dues setmanes abans de l’inici de curs, establint l’hora d’anar-se’n a dormir i d’aixecar-se, ja que d’aquesta forma evitarem que vagin cansats el primer dia de classe.
Aprofitar les vacances per instaurar un hàbit tan saludable com és l’esmorzar en família, amb temps suficient, fomentant el diàleg. Un esmorzar adequat contribueix a millorar el rendiment físic i mental.
Preparar amb ells el material escolar, comprar els llibres, folrar-los, preparar l’uniforme o la roba de l’escola, la motxilla…
Ajudar-los amb el repàs dels deures, sempre elogiant-los amb els seus assoliments.
Parlar-los de coses positives que impliquen l’inici del nou curs, com trobar-se amb els seus amics, conèixer nens nous, aprendre coses noves, excursions…
Escoltar-los, respondre a les seves preguntes, inquietuds i pors.
Donar-los confiança i suport. Per a ells és un repte i una nova situació a la que han d’enfrontar-se. Es poden realitzar activitats físiques a la tarda en lloc de veure la tele o jugar a l’ordinador per alliberar estrès i eliminar de les seves ments les preocupacions i pors.
Acompanyar-los el primer dia d’escola, sempre fent el moment de la separació gens traumàtica i curt en el temps.
És important també el fet de recollir-los, sent puntuals i mostrant-nos alegres, interessant-nos pel que ens expliquen.
Mai transmetre’ls la nostra ansietat, pors i mandra a l’hora d’haver de tornar a les nostres feines.

I si, a més d’adaptar-se a la tornada a l’escola, vols que s’adapti millor a l’estudi i que millori les seves estratègies, t’ofereixo plans variats que pots consultar al web en funció de l’edat! Accedeix a http://www.aprendeaestudiar.es  i consulta el que més s’adapta a les vostres necessitats.

No oblidem mai que en tot aquest procés, pares tranquils implica nens feliços.
Molt d’èxit en el nou curs!